Advertisement.

EnchantedLearning.com is a user-supported site.
As a bonus, site members have access to a banner-ad-free version of the site, with print-friendly pages.
Click here to learn more.

ad
(Already a member? Click here.)


You might also like:
Draw Four MammalsA Mammal for Each LetterTwo Mammals - Draw and CompareIdea Matrix Puzzle: Mammals #2 -- Printable WorksheetMammal Word Pieces PuzzleToday's featured page: Symbols



Our subscribers' grade-level estimate for this page: 5th

LittleExplorers.com
Classroom Activities for Beginning Readers Using Little Explorers
Mammals
A Scavenger Hunt Using the Little Explorers Online Picture Dictionary

K-1 Mammals Quiz Activity Instructions:
Depending on the level of the students, you can have them tell you the answers out loud (after raising their hand), or have them write the answers down, copying the words from the dictionary. If you like, you can keep score of which person (or group) finds the most answers.
This is a dictionary "scavenger hunt," a simple activity for children who are starting to be familiar with the alphabet and the sounds the letters make.

The students will do their work at a computer (or in small groups of 2 to 3 students at a computer). The teacher asks the students (some of) the questions listed below.

To answer the questions, the students must go to the right page in the dictionary by clicking on the correct letter at the top of the Little Explorers page. They will then look at the pictures on the page to answer the question.



Here are the Mammal questions:

1. This common mammal starts with a "D." It has four legs, a tail, and fur on its body. Many people have this animal as a pet. What is its name? Answer: Dog

2. This mammal starts with a "C." It has a hump on its back and is from the desert . What is its name? Answer: Camel

3. This common mammal starts with a "C." It has four legs, a tail, and fur on its body. Many people have this animal as a pet. What is its name? Answer: Cat

4. This mammal starts with a "C." It is the fastest running animal on Earth . What is its name? Answer: Cheetah

5. This little mammal starts with a "G." It is a cute rodent with a long tail. What is its name? Answer: Gerbil

6. This tall animal starts with a "G." It has a very long neck and lives in Africa. What is its name? Answer: Giraffe

7. This huge animal has wrinkled gray skin, a long trunk, and big ears. Its name starts with "E." What is its name? Answer: Elephant

8. This big mammal starts with an "H." It has long legs, a long head, and is a very fast runner. What is its name? Answer: Horse

9. This common mammal starts with an "H." It walks on two legs, has five fingers on each hand, and five toes on each foot. It lives on land on much of the world. What is its name? Answer: Human being

10. This mammal starts with a "W." It has two long tusks and flippers. It spends much of its time in the water. What is its name? Answer: Walrus

11. This mammal starts with a "K." It hops, and the female has a pouch where the babies live. What is its name? Answer: Kangaroo

12. This cuddly mammal starts with a "K." It lives in trees in Australia. What is its name? Answer: Koala

13. This mammal starts with a "P." This Chinese bear is black and white. What is its name? Answer: Panda

14. This mammal starts with a "P." It has spiny quills protecting its body. What is its name? Answer: Porcupine

15. This big mammal starts with a "B." It has sharp teeth. Many of these animals hibernate in the winter. What is this animal's name? Answer: Bear

16. This mammal starts with an "O." It is the only pouched masupial in North America. What is its name? Answer: Opossum

17. This mammal starts with an "O." It is a playful animal and spends most of its time in the water. What is its name? Answer: Otter

18. This mammal starts with an "R." It has mask-like markings on its face and a long, ringed tail. What is its name? Answer: Raccoon

19. This mammal starts with a "B." It is the only mammal that flies. What is its name? Answer: Bat

20. This fast-running mammal starts with a "Z." It has black and white stripes and lives in Africa. What is its name? Answer: Zebra



Level: Grades K-1 Subject: Mammals, animals, the alphabet, the sounds of the letters, introduction to the Internet


More classroom activities for pre-readers Using Little Explorers

EnchantedLearning.com
Find It! Quizzes
Little Explorers Quizzes Zoom Astronomy Quizzes Zoom Bird Quizzes Zoom Butterfly Quizzes Zoom Dinosaur Quizzes Zoom Rainforest Quizzes Zoom Whale Quizzes



Enchanted Learning Search

Search the Enchanted Learning website for:



Advertisement.



Advertisement.



Advertisement.



Copyright ©2000 EnchantedLearning.com ------ How to cite a web page