Advertisement.

EnchantedLearning.com is a user-supported site.
As a bonus, site members have access to a banner-ad-free version of the site, with print-friendly pages.
Click here to learn more.

ad
(Already a member? Click here.)


You might also like:
DinosaursAlamosaurus Printout - Simple VersionDinosaur Checklist ActivitiesT. rex and Triceratops Activity PrintoutDinosaur Quizzes ActivitiesToday's featured page: American Paint Horse Printout



LittleExplorers.com
Classroom Activities for Beginning Readers Using Little Explorers
Dinosaurs
A Scavenger Hunt Using the Little Explorers Online Picture Dictionary

K-1 Dinosaur Quiz Activity Instructions:
Depending on the level of the students, you can have them tell you the answers out loud (after raising their hand), or have them write the answers down, copying the words from the dictionary. If you like, you can keep score of which person (or group) finds the most answers.
This is a dictionary "scavenger hunt," a simple activity for children who are starting to be familiar with the alphabet and the sounds the letters make.

The students will do their work at a computer (or in small groups of 2 to 3 students at a computer). The teacher asks the students (some of) the questions listed below.

To answer the questions, the students must go to the right page in the dictionary by clicking on the correct letter at the top of the Little Explorers page. They will then look at the pictures on the page to answer the question.



Dinosaur questions:

1. Name a meat-eating dinosaur that starts with "T." This giant dinosaur is sometimes called the "King of the Dinosaurs." Answer: T. rex or Tyrannosaurus rex

2. Name another dinosaur that starts with "T." This dinosaur ate plants and had 3 horns on its head. Its name means "3-horned head." Answer: Triceratops

3. Name a meat-eating dinosaur that had a big sail on its back. Its name starts with "A." Answer: Acrocanthosaurus

4. Name another meat-eating dinosaur that starts with "A" and was related to T. rex. Answer: Albertosaurus or Allosaurus

5. Name a plant-eating dinosaur that had armor on its body. It walked on four short legs and had a club on the end of its tail. Its name starts with "A." Answer: Ankylosaurus

6. Name a plant-eating dinosaur that used to be called Brontosaurus. It had a long neck, a small head and a long tail. Its name starts with "A." Answer: Apatosaurus

7. Name a long-necked plant-eating dinosaur that starts with a "B." It stood like a giraffe, with its head way up in the air. Unlike most dinosaurs, its front legs were longer than its hind legs. Answer: Brachiosaurus

8. What is the name of the smallest known dinosaur? It was a meat-eater the size of a chicken. Its name starts with "C." Answer: Compsognathus

9. Name a duck-billed, plant-eating dinosaur that had a large crest on its head. Its name starts with "C." Answer: Corythosaurus

10. What is the name of a time period that starts with "C" during which many dinosaurs lived, including dinosaurs like T. rex and Triceratops? Answer: Cretaceous period

11. Name a small, meat-eating dinosaur whose name starts with "D. " It had a huge, sickle-like claw on each foot which it used to get its prey. Answer: Deinonychus

12. Name a huge dinosaur that starts with "G. " This meat-eater was even bigger than T. rex. Answer: Giganotosaurus

13. Name a plant-eating dinosaur that starts with "I. " This dinosaur had big spikes on its thumbs. Answer: Iguanodon

14. Name a geologic time period that starts with "J. " The biggest dinosaurs, like Brachiosaurus and Apatosaurus, lived during this time. Answer: Jurassic period

15. Name a plant-eating dinosaur that starts with "M. " This dinosaur took care of its babies and lived in huge herds. Its name means "good mother lizard." Answer: Maiasaura

16. Name a plant-eating dinosaur that starts with a "P." It had a very thick, dome-like skull and lived in herds. These dinosaurs may have had head-butting contests like modern-day rams do. Answer: Pachycephalosaurus

17. Name a plant-eating dinosaur that starts with a "P." It was a duck-billed dinosaur that had a large crest on its head. This crest was probably used to help make loud noises. Answer: Parasaurolophus

18. Name a plant-eating dinosaur that starts with a "P." It was a dinosaur with horns on its head and a huge frill on its neck. Its name means "5-horned head." Answer: Pentaceratops

19. Name a swimming reptile from the time of the dinosaurs that starts with a "P." These meat-eating swimmers were related to the dinosaurs, but were not dinosaurs. Answer: Plesiosaur

20. Name a dinosaur that starts with "V." This small, meat-eating dinosaur was a fast-moving predator. Its name means "speedy thief." Answer: Velociraptor



Level: Grades K-1 Subject: Dinosaur, the alphabet, the sounds of the letters, introduction to the Internet


More classroom activities for pre-readers Using Little Explorers

EnchantedLearning.com
Find It! Quizzes
Little Explorers Quizzes Zoom Astronomy Quizzes Zoom Bird Quizzes Zoom Butterfly Quizzes Zoom Dinosaur Quizzes Zoom Rainforest Quizzes Zoom Whale Quizzes



Enchanted Learning Search

Search the Enchanted Learning website for:



Advertisement.



Advertisement.



Advertisement.



Copyright ©2000 EnchantedLearning.com ------ How to cite a web page